Univa > Terapii > Proceduri > Despre apa purificată

Despre apa purificată

Eu beau zilnic apă pură? De ce?

Apa este cel mai important constituent al organismului uman, o cantitate de până la patru cincimi din greutatea corpului nostru fiind constituită din apă.  Un om nu poate supraviețui mai mult de câteva zile fără apă, pe când fără hrană se poate trăi mai mult. Apa este esențială pentru eliminarea reziduurilor și toxinelor din organism.

Astăzi, poluarea apei a ajuns la un grad îngrijorător de mare din cauza creșterii concentrației de azotaţi, insecticide și ierbicide, poluanţi industriali, compuși organici halogenaţi nevolatili (TOXIN): clor, diclorbenzen, clorfenoli, clortolueni; cu compuși organici halogenaţi volatile.

Efectele patogene ale poluării apei sunt frecvenţa mai mare a cancerului de colon la consumul de apă colorată (de la reţea); frecvenţa mare a bolilor parazitate cu transmitere digestivă; boli epidemice cu transmitere hidrică; intoxicaţii frecvente cu nitraţi (intoxicaţiile acute la copii sunt uneori mortale).

Beneficiile aduse de consumul zilnic de apă purificată microbiologic:

  • Apa purificată îmbunătățește imunitatea organismului. Consumul de apă cu adevărat curată înseamnă, în primul rând, un imens câștig pentru organele care asigură detoxifierea organismului și pentru sistemul imunitar. De ce? Ei bine, pentru că reducerea cantității de reziduuri și de toxine din organism – rugină, nitrați, nitriți, calcar, metale grele, bacterii, virusuri – înseamnă un efort mai mic din partea organelor excretoare (rinichi, ficat) și o mai bună funcționare a sistemului de apărare a organismului. Ca urmare, vă veți simți mult mai vioi fizic și mental, veți fi mai rezistenți în fața bolilor.
  • Apa purificată crește tonusul psihic și mental. Este bine cunoscut rolul apei în întreținerea funcțiilor creierului. Explicația este cât se poate de simplă: 73% din țesutul cerebral conține apă. Pentru creier, o apă pură este asemenea unui mesager onest, care nu denaturează mesajul. Așa se face că dacă vom bea o apă curată, neurotransmițătorii (acele substanțe descărcate la nivelul sinapselor neuronale, cu rol în declanșarea impulsurilor din care se nasc acțiunile noastre) se vor transmite mai eficient. Prin urmare vom gândi mai bine și mai repede, vom avea o memorie mai bună, vom avea o stare psihică mai bună etc.
  • Apa pură previne oboseala. Deshidratarea afectează  performanțele de anduranță. De vreme ce anduranța este dependentă de transportul oxigenului de la plămân la mușchi și a dioxidului de carbon de la mușchi câtre plămâni, începe să devină clar rolul apei în toată această ecuație. Deoarece o cantitate mică de apă în corp va face sângele mai vâscos, transportul gazelor vitale va fi limitat, ceea ce înseamnă că o lipsă acută de apă va scădea dramatic performanța generală, mai ales dacă vorbim de persoanele care depun un efort intens, sportivi, copii în timpul jocului
  • Apa purificată favorizează digestia și intensifică arderile calorice. Există numeroase studii care demonstrează faptul că un consum adecvat de apă microbiologic pură favorizează digestia și tranzitul intestinal. De asemenea, s-a dovedit că persoanele care beau suficientă apă sunt mai puțin expuse exceselor alimentare. De altfel, se știe că un pahar cu apă este un mijloc de a ne mai “păcăli” o vreme “foamea”.
apa purificata univa

Daca beau zilnic apa pura, ce se intampla cu mine?

Este bine cunoscut rolul apei în întreținerea funcțiilor creierului. Explicația este cât se poate de simplă: 73{c2f7bba26c667896c48efeb7bbf8402345aa30ee519423944fee2763b336b0ed} din țesutul cerebral conține apă. Pentru creier, o apă pură este asemenea unui mesager onest, care nu denaturează mesajul. Așa se face că dacă vom bea o apă curată, neurotransmițătorii (acele substanțe descărcate la nivelul sinapselor neuronale, cu rol în declanșarea impulsurilor din care se nasc acțiunile noastre) se vor transmite mai eficient.
Prin urmare vom gândi mai bine și mai repede, vom avea o memorie mai bună, vom avea o stare psihică mai bună etc.

Stiati ca un consum adecvat de apă curată înseamnă, în primul rând, un real câștig pentru sanatatea organele noastre. Se asigură detoxifierea organismului dar si o imbunatatire a sistemului imunitar. Aceasta se face prin reducerea cantității de reziduuri și de toxine din organism – rugină, nitrați, nitriți, calcar, metale grele, bacterii, virusuri – ceea ce duce la o  scadere a efortului depus de organele excretoare (rinichi, ficat) și o mai bună funcționare a sistemului de apărare a organismului.

Alergiile respiratorii și astmul sunt două probleme de sănătate care sunt influențate de calitatea și de cantitatea apei pe care o bem. Pe de o parte, concentrațiile mari de clor sau de fluor din apa provenită din rețelele de alimentare publică stimulează și întrețin reacțiile alergice. Iar, pe de altă parte, deshidratarea, în sine, amplifică manifestările alergice sau astmatice.
De aceea, persoanele care suferă din cauza acestor probleme ar trebui să se gândească și la o abordare din acest punct de vedere a bolii.

Daca esti sportiv, cu siguranta stii acel sentiment al ,,pomparii,, musculare, cand, practic, muschiul creste si devine tare. De fapt glicogenul este eliberat si dus la muschi unde este automat transformat in energie.

Acest proces determina producerea acidului lactic si al acidului piruvic, ambele responsabile de marirea celulei musculare. In consecinta, apa din sange intra in muschi, ducand la cresterea muschiului.

Daca am apa pura în gospodărie ma poate ajuta?

  • Odată ce veți începe să folosiți o apă microbiologic pură, veți avea surpriza plăcută de a redescoperi savoarea ceaiului sau cafelei, care vor avea un gust și o aromă îmbogățite;
  • Dacă veți folosi apă purificată și la spălarea fructelor și legumelor, precum și la gătit, veți avea certitudinea că alimentele pe care le veți mânca sunt mai sănătoase datorită faptului că nu mai sunt deloc contaminate;
  • Prepararea meselor bebelusilor, asa cu recomanda si medicii, se face cu o apa pura microbiologic dar si saraca in sodiu. Si sa nu uitam cat de important este sa spălam biberoanele cu o apa pura, pentru că aceasta nu conține clor sau fluor, cum conține apa din rețeaua publică. Dar apa purificată poate fi folosită și la spălarea acelor hăinuțe care intră în contact direct cu pielea bebelușului;
  • Vesela, tacâmurile și vasele de bucătărie se vor curăța mai bine, fără a mai rămâne cu urme de calcar, așa cum se întâmplă în cazul apei din rețeaua publică.

Stiati ca apa îmbuteliată:

  • Este în centrul unui scandal, după ce Protecţia Consumatorilor a descoperit că indicatorii microbiologici erau depăşiţi de mii de ori în cinci tipuri de produse ajunse la raft. Alertele alimentare par să nu se mai sfârşească, după ce inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au luat la puricat sticlele de apă plată îmbuteliată din marile magazine.
  • nu este mai curată decât cea de la robinet. Reglementările din domeniul industriei apei îmbuteliate sunt mai permisive decât cele care privesc stațiile locale de epurare a apei. În schimb, apa îmbuteliată este mult mai costisitoare, cam de 1.900 mai scumpă decât apa de la robinet.
  • Bisfenol A este o substanță care a fost prima dată sintetizată în 1891, iar din 1930 a fost folosită ca estrogen sintetic. Chimiștii au descoperit ulterior că în combinație cu fosgenul (un gaz toxic folosit în luptele din Primul Război Mondial), bisfenolul A  poate crea plasticul transparent și rezistent, folosit la faruri, lentile de ochelari, DVD-uri, inclusive in fabricarea recipientelor pentru apa – PET-uri.

Stiati ca apa de la robinet nu este sigură

Apa de la robinet este intens igienizată prin metoda clorurarii pentru a elimina microrganismele si a nu crea probleme majore de sănătate consumatorilor. Totuși, prin igienizarea apei de la robinet se păstrează reziduuri de clor și de fluor care o fac periculoasă pentru consumul de zi cu zi.

Clorul creşte riscul apariţiei cancerului la vezică, sâni, al astmului şi îmbătrâneşte prematur epiderma.  Apa de la robinet conţine cantităţi însemnate de crom hexavalent, o substanţă periculoasă, care poate duce la apariţia cancerului pulmonar.

Dacă vă gândiți că fierberea apei poate fi o soluție mai bună decât purificarea apei prin filtrare, aflați că fierberea nu distruge decât eventualele microorganisme prezente în apă. Iar reziduurile de rugină și ceilalți compuși nocivi vor rămâne – și încă într-o concentrație și mai mare – pentru pentru că o parte din apă se va evapora.

În plus, pentru că rețeaua de canalizare din România este, în majoritatea cazurilor, veche și prost întreținută, între apa care pleacă din stațiile de epurare și cea care ajunge în paharele noastre după ce deschidem robinetul există diferențe semnificative de calitate. Diferența de gust pe care o puteți simți când beți dintr-o apă purificată și, apoi, din apa de la robinet este dată de reziduurile de clor, fluor, rugină, calcar și alți compuși nocivi din apa provenită din rețeaua publică de alimentare cu apă.