Masajul este practicat din vechime, din timpuri indefinite, în toate culturile și colțurile globului. O lungă perioadă masajul a fost practicat emipiric fără a i se fi cunoscut efectele fiziologice şi medicale precise, fără o metodologie precizată, dar cu efecte benefice recunoscute şi apreciate. Numeroase documente din istoria Egiptului antic şi, mai ales, din medicina tradiţională chineză atestă că masajul era folosit în scopuri medicale de peste trei mii de ani. Practicanții de Kung-fu (2700 î.H.) sunt printre primii care vin cu detalii tehnice şi indicaţii – în China existau medici maseuri, pe lângă medici herborişti (tratamente cu plante) şi medici acupunctori.
Pentru prima dată în istorie, grecii antici au folosit masajul drept mijloc de pregătire fizică a diferitelor categorii de atleţi. Herolidos din Lentini şi Hipocrat au descris efectele şi indicaţiile masajului, precum şi prescripţiile medicale ale acestuia. După lunga şi nefasta decădere a civilizaţiei care a cuprins şi a caracterizat Evul Mediu european, a urmat meritul influenţei arabe, ce a pătruns în sud-vestul continentului nostru, în reactualizarea rolului şi efectului benefic al masajului (cel mai de seamă reprezentant, Avicenna – anii 980-1037). După secolele de ”întuneric” ale civilizaţiei Evului Mediu, în secolul al XVI-lea reapar menţiunile despre efectele benefice ale masajului datorate lui Hyeronimus Mercurialis din Veneţia. Din secolul XVIII, în ţările avansate ale Europei (Suedia, Franţa, Anglia, Germania) se reactualizează rolul şi efectele masajului, începând a se pune şi bazele sale ştiinţifice. Primii care l-au aplicat cu determinare medicală ţintită au fost ”ortopediştii”, chirurgii, traumatologii şi reumatologii. Între cele două războaie mondiale a început să fie folosit ca tratament ajutător în reeducarea şi recuperarea răniţilor şi invalizilor de război. Prima lucrare românească despre masaj datează din 1885, aparţinând lui R. P. Manga. Lucrarea acestuia, destul de complexă, se referă la date istorice, descriere de tehnici, observaţii asupra efectelor masajului aplicat în tratamentul reumatismului, al anchilozelor fibroase, al nevralgiilor şi al artritelor.
În zilele noastre, pe fondul dezvoltării tehnologice dar și din cauza lipsei timpului ori a costurilor ridicate ale masajului manual, acesta din urmă a fost înlocuit cu diverse dispozitive de tip wellness. Aceste aparate sunt ușor de utilizat, sunt specializate pe anumite tipuri de masaje și sunt la îndemâna oricui, la orice oră, fără programări prealabile sau costuri suplimentare.